Byt till vinterdäck senast 1 december

Redan när temperaturen sjunker under fem plusgrader saknar sommardäcken de egenskaper som krävs för att slippa halkolyckor. Förutom att det är en trafikfara innebär det höga böter att köra utan vinterdäck efter 1 december.  

Senast 1 december måsta alla bilägare som har en personbil av klass I och klass II (husbil) med en totalvikt av högst 3,5 ton byta till vinterdäck. Vinterdäcken måste sedan sitta på till 31 mars vid vinterväglag. Att köra utan vinterdäck när det är vinterväglag under denna period innebär böter och förhöjd självrisk på försäkringen med 5 000 kronor.

Tänk på detta när du byter till vinterdäck

  • Mönsterdjupet ska vara minst 5 mm. Vinterdäck kan antingen vara dubbade däck eller odubbade friktionsdäck som är särskilt framtagna för vinterkörning. De ska vara märkta med ett M och ett S, vilket står för Mud and Snow. Det finns dock däck som är märkta med M och S utan att vara vinterdäck, så var därför noga med att fråga om vad som gäller för däcken du köper.
  • Olika vinterdäck har olika bra väggrepp. En fördel är att placera de bästa däcken längst bak på bilen för att undvika att få sladd. För att öka livslängden och behålla prestandan är det viktigt att däcken förvaras i svala, torra och rena utrymmen.
  • Det är tillåtet att använda vinterdäck från 1 oktober till 15 april. Det är dock en fördel om man byter till sommardäck så fort som möjligt efter den 31 mars eftersom vinterdäck ger sämre grepp och bromssträcka vid sommarväglag och dessutom ger högre bränsleförbrukning. Om det är eller befaras vinterväglag kan det även vara lagligt att köra med dubbdäck innan 1 oktober och efter 15 april vid behov. På vissa gator i storstäderna är det dock förbjudet att köra med dubbdäck. På exempelvis Hornsgatan i Stockholm och Friggagatan i Göteborg tillåts endast friktionsdäck. För lokala trafikföreskrifter kan man vända sig till kommunen för att se vad som gäller där du bor.