Ladda elbilen

Antalet laddstationer blir allt vanligare i och med att fler väljer elbil eller laddhybrid. Idag hittar du laddningsplatser i anslutning till bostäder, offentliga platser, i parkeringshus och längs motorvägen. Men vilken ska du välja och vad blir billigast?

Infrastrukturen för eldrivna fordon byggs ut i en rasande takt och antalet laddningsstationer kommer bara bli fler. Även om antalet publika laddningsstationer blir allt vanligare så gör både kostnad, tidsåtgång och tillgänglighet att de flesta elbilsägare föredrar att ladda bilen hemma eller på jobbet.

Vad kostar det?

  • Om du laddar din elbil i hemmet kostar laddningen mellan 2–3 kronor per mil beroende på var du bor och ditt elavtal.
  • Priset för att installera en normal laddbox hemma varierar, men räkna mellan cirka 10 000–25 000 kronor.
  • Om du laddar någon annanstans beror kostnaden på vem som äger laddningsstationen. Vissa laddplatser erbjuder kostnadsfri laddning men dessa brukar ladda upp bilen långsammare. 

Ladda elbilen hemma

En av de stora fördelarna med att ha en elbil är att så fort du inte använder bilen så kan du sätta den på laddning. Många föredrar därför att ladda bilen hemma över natten, eller under tiden man är på jobbet. På så sätt är batteriet alltid fulladdat när det är dags att sätta sig bakom ratten.

I teorin kan en bil som helt eller delvis drivs med el laddas i ett vanligt jordat vägguttag, men det är inte att rekommendera. Främst på grund av säkerhetsrisken, men också för att begränsningar i elnätet som gör att laddningstiden blir mycket längre. Det finns också risk för överhettning och brand i vägguttagens kablar. För snabb och säker laddning rekommenderar vi därför att du installerar en egen laddbox hemma. Den tillåter högre effekt än i ett vanligt uttag. 

Privatpersoner som installerar en laddbox eller en laddstolpe hemma kan få skattereduktion för arbete och material via Skatteverket.

Skattereduktion för grön teknik

Snabbladdning 

Vissa laddstationer erbjuder snabbladdning. Detta innebär att bilen laddas med likström istället för växelström och kan också kallas DC-laddning. Detta ger en betydligt högre spänning och strömstyrka vilket gör att bilen också laddas upp snabbare.  

Då snabbladdning kräver en stor tillgänglig strömkapacitet, är dyrt att installera och främst avsett för laddning på längre resor så hittar man oftast dessa laddstationer på bensinstationer eller vägrestauranger. När du ska snabbladda behöver du aldrig använda din egna laddkabel då detta kräver speciella kontakter som kallas CCS (Combined Charging System) och dessa finns alltid monterade på laddstationen.  

Kom ihåg att snabbladdning alltid är ett dyrare alternativ än normalladdning men ett utmärkt alternativ på längre resor.  

Lista över publika laddnings­stationer

I My Renault-appen, som ingår när du köper en ny Renault, hittar du laddstationer nära dig. Du kan också besöka någon av följande webbplatser för att filtrera fram laddstationer runt om i Sverige:

Kvinna lägger laddkablarna i bagageutrymmet på bil.

Försäkring för elbil

Vi vill göra det enkelt för dig att äga en elbil. Här hittar du all information du behöver och hur vi kan hjälpa dig att skräddarsy din elbilsförsäkring.

Person kopplar in elbilsladdare i bilen

Hur miljövänlig är en elbil?

Hur är en elbils klimatpåverkan under produktionen och under en hel livscykel jämfört med ett fossildrivet fordon. Vi går igenom möjligheter och utmaningar.

Kvinna står utanför bil med dörrarna öppna

Räckvidd

Hur långt du kan köra på en laddning beror i huvudsak på vilken bil och vilket batteri du har. Men det finns sätt där du som förare kan påverka räckvidden. Även små medel i körstilen kan göra stor skillnad.