Räckvidd per laddning

Hur långt du kan köra på en laddning beror på bilmodell och vilken elteknik din bil drivs med. Om du har en bil med hybridteknik är det även andra faktorer som spelar in. Det finns dock flera saker som påverkar räckvidden: hastighet och körstil är två aspekter där du som förare kan maximera räckvidden.

Ju fortare du kör med din elbil, desto mer energi går åt. Faktum är att du kan köra upp till 10 mil längre i stadsmiljö, jämfört med om du kör på en motorväg.

5 tips för att påverka räckvidden

1. Hastigheten spelar stor roll

Ju fortare du kör desto mer el går åt. Bara genom att köra i 80 km/h istället för 90 km/h gör stor skillnad för att maximera räckvidden.

2. Kör mjukt och med god fram­förhållning

För att få ut maximal effekt från varje watt gäller det att köra med framförhållning. Undvik snabba accelerationer och lär dig att släppa upp gasen i god tid innan ett rödljus och rulla mot ett stopp.

3. Kuperad terräng påverkar

Upp- och nedförsbackar har stor effekt på elbilens räckvidd. Uppför måste motorn jobba extra hårt. I nedförsbacke är det dock helt andra förutsättningar.

En Renault ZOE är utrustad med så kallad regenerativ bromsning. Det innebär att batteriet laddas automatiskt när du bromsar eller saktar ner (motorbromsar). Detta gör nedförsbackarna till din bästa vän.

4. Förvärmning av kupé och batteri

När din elbil är ansluten till eluttaget kan du ställa in att värmen eller klimatanläggningen ska sätta igång vid ett visst klockslag. Då regleras samtidigt batteritemperaturen så att batteriprestanda och räckvidd alltid är på topp, både vinter och sommar.

5. Klimat­anläggningen – en liten kilometer­bov i dramat

Det är lätt att förbise bilens komfortfunktioner. Men lugn, inredning såsom lampor och underhållningssystemet har en marginell påverkan på batteriet.

Däremot har luftkonditionering förhållandevis mer betydelse i sammanhanget. Genom att sänka värmen med ett par grader är det möjligt att klämma ut några kilometer extra per laddning.

Källa: Group Renault

Kvinna lägger laddkablarna i bagageutrymmet på bil.

Försäkring för elbil

Vi vill göra det enkelt för dig att äga en elbil. Här hittar du all information du behöver och hur vi kan hjälpa dig att skräddarsy din elbilsförsäkring.

Person lyfter laddare till elbil från bagaget

Var laddar jag elbilen?

Vad kostar det att ladda en elbil? Och vilka alternativ finns det om jag vill ha en laddbox hemma? Här kan du läsa mer om laddning och batteri till din elbil.

Person kopplar in elbilsladdare i bilen

Hur miljövänlig är en elbil?

Hur är en elbils klimatpåverkan under produktionen och under en hel livscykel jämfört med ett fossildrivet fordon. Vi går igenom möjligheter och utmaningar.