Hämtar information

Var laddar man en elbil?

En naturlig och nödvändig följd av att fler börjar köra elbil och laddhybrid är att antalet laddningsplatser blir allt vanligare. Du hittar dem överallt – i anslutning till våra bostäder, på offentliga platser, i parkeringshus och längs motorvägen. Men vilken ska man välja och vad blir billigast?

Ladda Renault Captur E-TECH

Var du och hur du bor har en stor påverkan på dina möjligheter att ladda din elbil. Än så länge är största andelen publika laddningsstationer mest representerade i och omkring storstäderna. Men infrastrukturen för eldrivna fordon byggs ut i en rasande takt och antalet laddningsstationer kommer bara bli fler.

Även om antalet publika laddningsstationer blir allt vanligare så gör både kostnad, tidsåtgång och tillgänglighet att de flesta elbilsägare föredrar att ladda bilen hemma eller på jobbet.

Vad kostar det?

Om du laddar din elbil i hemmet kostar laddningen mellan 1,5-2,5 kronor per mil. Priset för en normal laddbox att installera hemma varierar, men räkna mellan cirka 10 000–25 000 kronor. Om du laddar någon annanstans så beror kostnaden på vem som äger laddningsstationen. Vissa ställen tar inte betalt över huvud taget.

Ladda hemma

En av de stora fördelarna med att ha en elbil är att så fort du inte använder den så kan du sätta den på laddning. Många föredrar därför att ladda bilen hemma över natten, eller under tiden man är på jobbet. På så sätt är batteriet alltid fulladdat när det är dags att sätta sig bakom ratten. 

I teorin kan en bil som helt eller delvis drivs med el laddas i ett vanligt jordat vägguttag, men det är inte att rekommendera, främst på grund av säkerhetsrisken, men också för att begränsningar i elnätet gör att laddningstiden blir mycket längre. För snabb och säker laddning rekommenderar vi därför att du installerar en egen laddbox hemma. Den tillåter högre effekt än i ett vanligt uttag. Om du bor i lägenhet så är det upp till fastighetsägaren eller bostadsrättsföreningen om laddningsstation kan erbjudas. Med Ladda-hemmastöd för privatpersoner kan du ansöka om bidrag från staten. Läs om Ladda-hemmastöd hos Naturvårdsverket.

Lista över publika laddningsstationer

På Renaults webbplats hittar du en bra karta över laddningsstationer i Sverige (inklusive vilken typ av laddningsstation det är) tillsammans med annan matnyttig information om elbilsägande.

Ett samarbete mellan Renault och If Skadeförsäkring