Hämtar information

Var laddar man en elbil?

En naturlig och nödvändig följd av att fler börjar köra elbil och laddhybrid är att antalet laddningsplatser blir allt vanligare. Du hittar dem överallt – i anslutning till våra bostäder, på offentliga platser, i parkeringshus och längs motorvägen. Men vilken ska du välja och vad blir billigast?

Kvinna laddar Renault Zoe elbil

Var du och hur du bor har en stor påverkan på dina möjligheter att ladda din elbil. Än så länge är största andelen publika laddningsstationer mest representerade i och omkring storstäderna. Men infrastrukturen för eldrivna fordon byggs ut i en rasande takt och antalet laddningsstationer kommer bara bli fler.

Även om antalet publika laddningsstationer blir allt vanligare så gör både kostnad, tidsåtgång och tillgänglighet att de flesta elbilsägare föredrar att ladda bilen hemma eller på jobbet.

Vad kostar det?

Om du laddar din elbil i hemmet kostar laddningen mellan 2–3 kronor per mil. Priset för en normal laddbox att installera hemma varierar, men räkna mellan cirka 10 000–25 000 kronor. Om du laddar någon annanstans beror kostnaden på vem som äger laddningsstationen. Vissa ställen tar inte betalt över huvud taget.

Ladda hemma

En av de stora fördelarna med att ha en elbil är att så fort du inte använder den så kan du sätta den på laddning. Många föredrar därför att ladda bilen hemma över natten, eller under tiden man är på jobbet. På så sätt är batteriet alltid fulladdat när det är dags att sätta sig bakom ratten. 

I teorin kan en bil som helt eller delvis drivs med el laddas i ett vanligt jordat vägguttag, men det är inte att rekommendera, främst på grund av säkerhetsrisken, men också för att begränsningar i elnätet gör att laddningstiden blir mycket längre. För snabb och säker laddning rekommenderar vi därför att du installerar en egen laddbox hemma. Den tillåter högre effekt än i ett vanligt uttag.

Privatpersoner som installerar en laddbox eller en laddstolpe hemma kan få skattereduktion för arbete och material via Skatteverket.

Så fungerar skattereduktion för grön teknik.

Lista över publika laddnings­stationer

I My Renault-appen, som ingår när du köper en ny Renault, hittar du laddstationer nära dig.

Du kan också besöka någon av följande webbplatser för att filtrera fram laddstationer runt om i Sverige:

Renault Försäkring är ett samarbete mellan RN Nordic AB, Renault Finance Nordic och If Skadeförsäkring AB (publ).