Packa bilen rätt inför resan

Inför kommande bilresor vill vi tipsa om hur du packar bilen på ett säkert sätt. ​Med relativt enkla medel kan svåra skador förhindras och du kan njuta av bilresan istället.

Kvinna och barn lastar in i bagagelucka

En felaktigt packad bil kan innebära stor trafikfara. Därför är det viktigt att packa bilen rätt inför semestern. Tänk på att lösa föremål kan innebära en stor risk för bilens passagerare. En systemkamera som ligger på hatthyllan kan krossa vindrutan vid en kollision även om du bara kör i 50 km/h.

Packa bilen på rätt sätt

 • Packa den tyngsta lasten underst och i mitten för att inte störa bilens manövrering.
 • Lägg ingenting på hatthyllan eller över ryggstöden då packningen kan flyga fram vid kraftig inbromsning.
 • Låt last som kan välta vid kurvor eller inbromsning ligga ner.
 • Kontrollera maxlast för bil, takräcke, takbox och biltak i instruktionsboken.
 • Om du packar på taket, lägg den tyngsta och största lasten underst och nära räcket. Var noga med att packa tätt och säkra lasten så att ingenting kan röra sig under resan. 

Det är även viktigt att ta reda på bilens maximala lastvikt. En tungt lastad bil sliter på däcken och kan vara svår att manövrera. Vilken maximal lastvikt som gäller för just din bilmodell står i instruktionsboken. Kontrollera lufttrycket och fyll på med luft i däcken vid behov.

Däcktips för säkrare bilkörning

Packa takboxen på rätt sätt

Placera inte de tyngsta delarna av packningen i takboxen. Undvik att lasten ligger löst genom att lasta så tätt som möjligt. Du kan också surra fast lasten. 

 • Kontrollera att biltaket klarar lastens vikt. Se bilens instruktionsbok.
 • Kontrollera även att boxen klarar lastens vikt. Takboxens maxlast kan vara lägre än takräckets.
 • Lasta så tätt som möjligt.
 • Säkra lasten genom att fylla ut mot takboxens väggar.
 • Surra fast vid behov så att lasten inte tippar eller glider.
 • Ska du inte ha saker i takboxen är det bästa att ta av den. Med takbox drar bilen mer bränsle.

Bila utomlands

Ska du åka på bilsemester utanför Sverige? Läs mer om vad du ska tänka på när du reser med bilen i Europa och kom ihåg att beställa Grönt kort i god tid. ​

Två bilar möts på mörk väg

Vilt på vägen

Nu är risken stor att du stöter på vilt på vägarna. Här kan du läsa om vad du ska göra om du råkar krocka med en älg, eller ett annat djur.

Våra tilläggspaket

Under bilresorna kan det hända mycket. I Tilläggspaketet ingår bland annat hyrbilsförsäkring och du får även sänkt vagnskadesjälvrisk ifall du krockar.

Hund på promenad med tungan ute

Resa med hund eller katt

Visste du om att temperaturen i en bil kan överstiga 50°C en sommardag? Vi listar 3 saker som du måste ha koll på när du har fyrbenta vänner i bilen.