Hämtar information

Elbil och hybridbil

Vad är egentligen skillnaden? Att elfordon är mer hållbara sätt att ta sig från punkt A till B är de flesta överens om. Däremot är det inte helt självklart att förstå skillnaden mellan de olika alternativen. Låt oss ägna några minuter åt att reda ut begreppen.

renault-hybrid-lucka
  • Hybridbil – har minst två stycken olika kraftkällor, till exempel förbränningsmotor och elmotor.
  • Elbil – drivs enbart med en eller flera elmotorer.

På en allt snabbare växande miljöbilsmarknad förekommer idag framför allt fyra varianter av elfordon: Den renodlade elbilen, laddhybriden, mildhybrid och elhybriden. Tekniken bakom skiljer sig åt, men gemensamt för de olika varianterna är att de helt eller till viss del kan drivas med energi som lagrats i ett batteri.

Elbil/Batterielbil

En elbil är ett fordon som enbart drivs av en eller flera elmotorer. Vanligast är att strömförsörjningen kommer från batterier som laddas via elnätet. Batterierna i en elbil är tunga, ofta mellan 200–500 kg, men till skillnad från ”konventionella” bilar så saknar elbilar tunga delar som förbränningsmotor, bränsletank och växellåda. Den viktmässiga skillnaden blir därför inte så stor. Allteftersom batteriutvecklingen går framåt så blir elbilens räckvidd allt längre. Till exempel erbjuder Renault Zoe en räckvidd på upp till 393 km per laddning (WLTP*).

*Maximal räckvidd uppnådd under WLTP körcykeln.

Laddhybrid/Plug-in Hybrid

Till skillnad från en elbil har laddhybriden två motorer: en elmotor och en förbränningsmotor. Precis som på en elbil laddas batteriet via elnätet, men eftersom batteriet i en laddhybrid är betydligt mindre så är också räckvidden inte lika lång – ungefär fem–sex mil beroende på bilmodell. Laddhybriden tankas annars med bensin eller diesel. Om elen tar slut slår bilen automatiskt över till förbränningsmotorn, så du behöver aldrig vara orolig för att bli stående.

Elhybrid/Fullhybrid

Precis som laddhybriden, så har elhybriden (även kallad fullhybrid) två motorer, alltså en förbränningsmotor och en elmotor. Skillnaden är dock att batteriet på en elhybrid inte kan laddas upp från en extern energikälla. Istället laddas elmotorns batteri upp med hjälp av förbränningsmotorn under färd. Även spillvärme, samt energin som frigörs vid inbromsning och tomgång tas tillvara för att ladda batteriet.
Under färd arbetar båda motorerna för att driva bilen framåt, antingen samtidigt eller växelvis, på så sätt bidrar elmotorn till att minska bilens bränsleförbrukning och gör den mer energieffektiv.

Mildhybrid/Lätthybrid

Mildhybrid, eller lätthybrid är en teknik som blivit allt vanligare på senare år. Tekniken innebär att förbränningsmotorn kompletteras av en mindre elmotor som är avsedd att ge en extra ”boost” när det behövs. Detta ger bland annat minskad bränsleförbrukning med upp till 15 procent. Bilen kan dock inte köra på ren eldrift när förbränningsmotorn är avslagen. Precis som en fullhybrid har mildhybriden ingen laddmöjlighet. Istället laddas elmotorn upp med hjälp av energi som utvinns från förbränningsmotorn och bromssystemet.

Populära el- och hybridbilar

Renault erbjuder ett flertal bilmodeller som drivs helt eller delvis av el:

  • Megane elbil – räckvidd upp till 470 km (WLTP) per laddning.
  • Zoe elbil – räckvidd upp till 393 km (WLTP) per laddning
  • Captur plug-in hybrid – räckvidd upp till 50 km (WLTP) på ren eldrift.
  • Megane plug-in hybrid – räckvidd upp till 50 km (WLTP) på ren eldrift.
  • Arkana elhybrid
  • Clio elhybrid

Renaults hemsida kan du få hjälp med att hitta den bilmodell som passar dig bäst.

Renault Försäkring är ett samarbete mellan RN Nordic AB, Renault Finance Nordic och If Skadeförsäkring AB (publ).