Bra däck ger säkrare bilkörning

Däck är en färskvara. Gamla däck och dåligt mönsterdjup ökar risken för vattenplaning och dåligt grepp på halt underlag. Därför är det viktigt att hålla koll på både mönsterdjupet, ålder och skicket på däcken oavsett om det är sommar- eller vinterdäck.

Kontrollera mönsterdjup och lufttryck

Du kan själv kontrollera däckens mönsterdjup och lufttryck varje gång du byter däck, men helst oftare. Om du kör mycket är det extra viktigt att hålla koll på mönsterdjupet. Med rätt lufttryck och bra mönsterdjup blir däckens prestanda bättre och bilen säkrare att köra.

Mönsterdjupet

Mönsterdjupet ska alltid mätas på det stället där det är sämsta.

  • Nya sommardäck har ett mönsterdjup på 7–8 millimeter. Lagen kräver minst 1,6 millimeter. Risken för vattenplaning ökar dramatiskt när mönsterdjupet ligger runt 3 mm och under.
  • Nya vinterdäck har ett mönsterdjup på 9–10 millimeter. Lagen kräver minst 3 millimeter.

Transportstyrelsen kan du läsa mer om mönsterdjup.

Lufttrycket

Att köra med för lågt tryck ökar olycksrisken och slitaget, samt gör att bränsleförbrukningen ökar.

  • Rekommenderat lufttryck för däcken står i instruktionsboken.
  • Kontrollera med jämna mellanrum att alla däck har rätt tryck.
  • Tänk på att kontrollera däcktrycket när däcken är kalla. 10 graders temperaturskillnad påverkar däcktrycket med 0,1 bar.

Däckens ålder

Livslängden på däck varierar mycket. Främst beroende på om det är sommar eller vinterdäck, hur de förvaras, vilken tillverkare det är, hur de körs, om det är rätt däcktryck och vilket klimat de brukas i.

Däckmönstret är avgörande, men greppet i däcken kan minskas även om bilen används sällan. Vi rekommenderar att du ber en däckverkstad titta på däckens kondition senast sex år från däckens tillverkningsdatum.

DOT-märkning

På sidan av däcket finns en fyrsiffrig tillverkningskod – DOT-märkning (Department of Transportation). De två första siffrorna anger vilken vecka däcket är tillverkat. De två sista siffrorna anger vilket år däcket är tillverkat. Exempelvis 1019. Däcket är då tillverkat vecka 10, år 2019.

Är däcken slitna?

Behöver du köpa nya däck gör du detta enklast hos din närmaste Renaultverkstad​. Kostnaden kan du dela upp på fyra månader via ditt Renaultkort – helt utan extra kostnad. Har du inget Renaultkort kan du ansöka om det på volvofinans.se

Däck till elbil

El- och hybridbilars tunga batteri gör att dessa i regel väger runt 30 % mer än motsvarande bil med förbränningsmotor. I kombination med högre accelerationsförmåga slits både vinter- och sommardäck 15–20 % snabbare än på bensin- eller dieseldrivna bilar. Det är därför viktigt att vara extra uppmärksam på däckens slitage och vilka däck du använder till din elbil. Däck som inte uppfyller rätt krav kan slitas ojämnt vilket kan leda till både minskad säkerhet och räckvidd.

Regler

Vinterväglag råder när det finns snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägen. Det är polisen avgör om det råder vinterväglag där du är.

  • Sommardäck – så länge det inte är vinterväglag ska du använda sommardäck från 1 april till 30 november.
  • Vinterdäck – måste sitta på från 1 december till 31 mars. Dubbdäck får du använda från 1 oktober till 15 april dubbdäck om det är vinterväglag.

Så gäller bilförsäkringen

Du behöver ha minst halvförsäkring för att kunna få ersättning för däcken om de blir stulna. De däck som inte sitter på bilen ska vara förvarade i enskilt låst utrymme som bara du har tillgång till.

Om dina däck förvaras på däckhotell är det deras ansvar att se till att dina däck inte blir stulna.

Bildäck på asfalt

Har däcken stulits?

Om du råkat ut för inbrott och fått däcken stulna anmäler du stölden till polisen och sedan till oss.