Byta torkarblad

Torkarbladen är viktiga för en säkrare körning, och genom att byta till nya och fräscha torkarblad säkerställer du att du har bra sikt även vid dåligt väder. Skymd sikt vid regn genererar nämligen mängder av olyckor på vägarna runt om i Sverige varje år.

Det är inte bara för din egen skull som du behöver ha bra torkarblad. Du skyddar även andra trafikanter genom att du har fri sikt när du kör.

När ska du byta torkarblad?

Ett bra riktmärke är att se över torkarbladen när du byter däck, det vill säga två gånger per år. Tänk också på att kvaliteten på torkarbladen och väderförhållanden påverkar hur ofta de behöver bytas ut.

Torkarbladen slits mer på hösten när mer skräp och löv samlas på vindrutan. Samma sak gäller på vintern då snö och is ökar slitaget markant. 

Ta hand om torkarbladen

Väl omhändertagna torkarblad håller längre, men det betyder inte att de kommer att hålla för evigt. Du kan märka av det på flera sätt, men var extra uppmärksam på om de börjar torka bort smuts och regn på ett sämre sätt eller börjar låta konstigt.

Ta för vana att torka av och göra rent torkarbladen efter varje biltvätt, särskilt på vintern. Då avlägsnar du smuts och grus som annars kan repa vindrutan. Dessutom kommer bladen inte frysa fast när temperaturen sjunker under nollstrecket.

Kvinna kollar ut från förarsätet

Har du fått stenskott?

Om du har halv- eller helförsäkring får du ersättning för att laga stenskott och andra glasskador. Läs om när du kan laga stenskott och i vilka fall du behöver byta vindrutan.

Däck i lätt ljus

Kontrollera däcken

Bra däck ger säkrare bilkörning. Kontrollera däckens mönsterdjup och lufttryck för att minska risken för vattenplaning och dåligt grepp.

Två bilar möts på mörk väg

Vilt på vägen

Nu är risken stor att du stöter på vilt på vägarna. Här kan du läsa om vad du ska göra om du råkar krocka med en älg, eller ett annat djur.