Tankat fel bränsle

När du byter fordon eller kör någon annans bil, är det lätt att oavsiktligt tanka fel sorts bränsle. Man tenderar ofta att välja det bränsle man är bekant med.

Tankar fossil bränsle.

Försäkringen ersätter rengöring av tank, behållare, ledningar och följdskador när du har tankat fel vätska i bilens drivmedelstank eller fyllt på fel medel i annan behållare i bilen.

Gör så här om du har tankat fel bränsle

  • Starta inte motorn

    Har du redan kört iväg – stanna direkt och stäng av bilen. Det räcker med att vrida om nyckeln för att det felaktiga bränslet ska dras in i systemet och förstöra bränslesystemet, och i värsta fall även motorn.
  • Bärga bilen

    Kör inte till verkstaden du måste beställa bärgare direkt eller få hjälp med att bogsera bilen så att inte motorn förstörs. 
    Ring och boka bärgare 031-725 09 00.

Vad händer vid feltankning?

  • Bensin i en dieseltank – det räcker med en liten mängd bensin i en dieseltank för att motorn ska riskera att skadas. Flampunkten förändras och eftersom bensinen inte innehåller något smörjmedel kan dieselmotorn i värsta fall förstöras helt.
  • Diesel i en bensintank – om diesel hamnar i en bensintank finns det risk för driftstörningar och motorskador. Detta gäller även om det bara handlar om en liten mängd diesel.

Bilen har en egen tank för AdBlue, AdBlue är en vätska som hjälper till att rena dieselavgaserna, AdBlue ska fyllas i en extra tank som är tydligt uppmärkt och AdBlue får endast fyllas på i denna tank. Om du är osäker kan du läsa i bilens instruktionsbok eller kontakta din märkesverkstad för ditt bilmärke.

Anmäl skada - Renault Försäkring

Om du råkat ut för en skada eller olycka så är mer krångel det sista du ska behöva uppleva. Anmäl din skada direkt online hos Renault Försäkring - snabbt och smidigt.

Vi hjälper dig att boka verkstad

De flesta får besked direkt

Följ ditt ärende på Mina sidor