Serva bilen

Regelbunden service hjälper till att förebygga dyra reparationer och kan till och med bidra till en lägre bränsleförbrukning. Läs om vad som ingår, hur försäkringen påverkas och vad som bestämmer priset.

Mekaniker fixar med bil

Så går det till

När du lämnar in din Renault på service går en servicetekniker grundligt igenom din bil och kontrollerar att allt fungerar som det ska. Innehållet varierar beroende på modell, ålder och körda mil. Men kärnan är densamma, nämligen att säkra bilens körförmåga. Exempel på moment:

  • Kontroll av lampor och elektronik
  • Byta av vätskor, till exempel olja, kylar- och spolarvätska
  • Genomgång av bromsar
  • Kontroll av däck och mönsterdjup
  • Kamremsbyte

Är det någon skillnad mellan besiktning och service?

Till skillnad från att besiktiga bilen är det inte obligatoriskt med bilservice. Däremot kompletterar de varandra på ett bra sätt.

En bilbesiktning avgör om du får köra med bilen eller inte, medan servicen säkerställer att eventuella fel upptäcks innan det är för sent. Du kan med andra ord undvika onödiga anmärkningar och ombesiktning tack vare att du servar din Renault.

Varför det är viktigt

Förutom en säker och trygg bil är regelbunden service grundläggande för att försäkring och garantier ska gälla fullt ut. Följer du inte serviceintervallerna och reparerar bilen på ett fackmannamässigt sätt får du minskad eller ingen ersättning vid skada.

Vi rekommenderar att du vänder dig till en auktoriserad verkstad Renaultverkstad. De känner din bil bäst och garanterar att den repareras med samma delar som den är byggd av. Dessutom behöver du inte köpa till vår assistansförsäkring om du servar bilen hos en auktoriserad verkstad. Den ingår som en del av servicen och kallas Renault Assistance Long Life.

Trygghet för köpare och säljare

Serviceboken kan liknas vid en värdehandling och varje stämpel är ett bevis på att du tar hand om din bil på ett ansvarsfullt sätt. En välskött bil är lättare att sälja och har ett bättre andrahandsvärde.

Hur ofta ska man serva bilen?

Det finns två typer av service: mil- och årsservice. Vilken service som är aktuell för dig beror bland annat på hur mycket du kör.

I serviceboken hittar du all information om vad som gäller för just din bil och hur ofta du ska serva bilen. Nyare bilar har också en indikator som säger till när det är dags för service.

Boka service hos Renaultverkstad

Vad kostar det att serva bilen?

Antal kontrollpunkter, körda mil och större ingrepp så som kamremsbyte påverkar priset. Det är till exempel billigare att serva en elbil än en konventionell bil. Detta beror framförallt på att elbilen saknar kamrem, det finns ingen olja som behöver bytas ut och motorn innehåller färre rörliga delar. 

Innan du bokar tid kan du prata med verkstaden för att få ett uppskattat pris. Kom ihåg att serviceteknikern kan upptäcka saker under själva servicetillfället som påverkar priset.

Skåpbil på väg ut från garage

Besikta bilen

För att försäkringen ska gälla behöver du besikta bilen i tid. Här har vi sammanfattat besiktningsreglerna och vad du behöver tänka på.

Vit bil står parkerad i solen framför byggnad

Byt torkarblad

Torkarbladen är viktiga för en säkrare körning. Vi har samlat enkla skötselråd och rekommendationer för hur ofta du ska byta torkarblad.