Tips när du ska bila utomlands

Ska du ut och bila i Europa? Då kan du behöva Tilläggspaketet för att kunna få hyrbil och sänkt självrisk på vagnskadeförsäkringen ifall du krockar. I vissa länder behöver du dessutom ha med dig ett Grönt Kort som bevisar att din bil är försäkrad.

Se över din bilförsäkring

Vi rekommenderar att du lägger till Tilläggspaketet till din bilförsäkring om du inte redan har det. Med Tilläggspaketet ingår bland annat hyrbilsförsäkring om din egen bil skadas och det tar mer än tre dagar att få den reparerad. Du får även sänkt vagnskadesjälvrisk ifall du krockar.

Tilläggspaketet är ett bra skydd så att semestern inte blir förstörd på grund av att bilen skadas. Du kan lägga till Tilläggspaketet om din bil är yngre än 10 år.

Det här ingår i Tilläggspaketet

Behöver du beställa Grönt Kort?

Grönt Kort är ditt bevis på att bilen är trafikförsäkrad i Sverige. Kortet är kostnadsfritt och gäller i alla länder som omfattas av Gröna Kort-avtalet.

Beställ Grönt Kort

Regler i vissa Europeiska länder

Ta för vana att kolla upp regler som gäller i det land eller de länder som du ska åka till och ladda ner EUs app om gällande regler. Här är några saker som du bör tänka på:

 • Trafikregler i EU – Your Europe, en av Europeiska unionens officiella webbplatser, har sammanställt trafikregler i EU.
 • Reflexväst – Se till att du har åtminstone en reflexväst tillgänglig. Här kan du köpa reflexväst.
 • Varningstriangel – Oavsett om du bilar i Sverige eller utomlands är det viktigt att du har med en varningstriangel vid en eventuell olycka. I vissa länder riskerar du annars att få dryga böter.
 • Risk för böter utan handsfree – Det är förbjudet att köra och tala i mobiltelefon utan att använda handsfree i de allra flesta länder i Europa. I Spanien är reglerna hårdare, där måste mobilen kopplas till bilens fasta högtalare eftersom hörlurar är förbjudna, annars riskerar du böter.
 • Krav på internationellt körkort – I vissa länder krävs ett internationellt körkort för att du ska få köra bil. Det är speciellt viktigt om du tänker hyra bil under din vistelse i landet. Detta körkort gäller tillsammans med ditt nationella körkort. Beställ internationellt körkort.
 • Ta med ditt EU-kort – Om du som EU-medborgare hastigt blir sjuk under en tillfällig utlandsvistelse har du rätt till vård som inte kan vänta tills du kommer hem. Du har samma rätt till vård som invånarna i det land du besöker. Därför ska du alltid ta med ditt europeiska sjukförsäkringskort (EU-kortet) när du åker utomlands. Det är ett bevis på att du är försäkrad i ett EU-land. Beställ EU-kort hos Försäkringskassan.

Skydd mot stöld och inbrott

Det är extra viktigt att tänka på stöld- och inbrottsrisken när du kör bil utomlands. Tjuven ser din bil med utländska skyltar och förutsätter att den är full med kameror, kläder och annat som kan säljas vidare.

 • Låt aldrig stöldbegärliga föremål ligga synligt.
 • Lås och larma alltid.
 • Töm bilen, särskilt när du lämnar den över natten.
 • Använd rattkrycka som extralås.
 • Undvik parkering på ödsliga platser.

Så undviker du inbrott och stöld i bilen

Vid skada utomlands

Det finns en speciell grupp hos oss som tar hand om dig om du råkar ut för en skadehändelse utomlands. Du behöver inte kontakta något försäkringsbolag i det land skadan har hänt.

Ring +46 31-725 09 30 eller mejla till fcd@renaultforsakring.se så hjälper vi dig.

Om din bil skadas utomlands

Man packar väskor i bil utomhus

Packa bilen

En felaktigt packad bil med många lösa föremål kan innebära stor trafikfara, men med några enkla medel kan du förhindra svåra skador.

Landsväg i vinterskrud.

Resa med bil på vintern

Ska du ta bilen till fjällen eller Alperna? Här har vi samlat tips för en säkrare bilresa på vintern.

Barnstol i baksäte

Barn i bil

Att resa med bil är ett bra sätt att få se och uppleva mycket. Se till att välja en bilbarnstol anpassad efter barnets ålder, längd och vikt.