Sommardäck

Med rätt lufttryck och däckmönster är du säkrare på vägen. Skiftande väder på sommarhalvåret och blöta vägbanor ökar risken för vattenplaning.

Bildäck till Renault.

Mönsterdjup på sommardäck 

  • Nya sommardäck brukar ha ett mönsterdjup på 7–8 millimeter.
  • Det rekommenderas att sommardäck har minst 3 mm mönsterdjup.
  • Minsta tillåtna mönsterdjup på sommardäck är 1,6 mm.

För att minska risken för vattenplaning är de viktigt med större mönsterdjup och rätt lufttryck i däcket. Mönsterdjupet kan du kontrollera med en mönsterdjupsmätare om däcken har otillräckligt mönsterdjup riskerar du böter på 1 200 kronor.

Vinterdäck på sommarvägar är betydligt instabilare än sommardäck, de flesta klarar inte en klassisk undanmanöver med vinterdäck utan att få okontrollerad sladd. Om du kör med vinterdäck på sommarvägarna blir bromssträckan ca 15 % längre. 

Datum för sommar­däck

Mellan 1 april – 30 november får du använda sommardäck om det inte råder vinterväglag*.

Efter 15 april är det inte tillåtet att använda dubbade vinterdäck om det inte är eller befaras bli vinterväglag.

*Vinterväglag betyder att de finns snö, snömodd, is eller frost på vägen. I slutändan är det polisen som avgör om det är vinterväglag eller inte.

I vissa fall får du köra med sommardäck under vinterdäcksperioden till exempel till besiktning, närmaste vägen till och från verkstad i samband med reparation, bogsera eller provköra bilen.

Läs om undantag hos Transportstyrelsen

4 tips för dina sommardäck

  • Kör inte med odubbade friktionsdäck under sommaren även om det är tillåtet. Gummiblandningen i dessa däck är anpassade till kalla temperaturer och däcken får därför sämre fäste än sommardäck.
  • Kontrollera lufttrycket regelbundet, gärna en gång i månaden. Och gör det helst när däcken är kalla. Att köra med däck med för lågt tryck ökar olycksrisken, slitage och bränsleförbrukning.
  • Kontrollera hjulinställningen. Felaktigt inställda hjul påverkar bilens köregenskaper och sliter däcken ojämnt.
  • Förvara däck du inte använder torrt och mörkt. För perfekt förvaring kan vi rekommendera ett däckhotell hos din auktoriserade Renaultverkstad. När däcket använts 5–6 år bör du göra en noggrann kontroll och byta ut det om det finns tecken på sprickbildning eller andra skador – även om mönsterdjupet är bra.

Boka tid för att byta däck

Kontakta din lokala Renault-återförsäljare för att på boka tid för däckskifte.

Hitta din återförsäljare

Mekainker arbetar på grå bil

Serva bilen

Serva din bil regelbundet för att förebygga dyra reparationer. Genom service av bilen kan du säkerställa att eventuella fel upptäcks i tid.

Person kollar mobilen framför bil

Stöld av bildäck

Om du har en halv- eller helförsäkring ingår stöldförsäkring. Via den får du ersättning om någon stjäl däcken, oavsett om de sitter på bilen eller om du förvarar dem i ditt garage.

Grå bil kör på vinterväg

Vinterdäck

Mellan 1 december och 31 mars är det lag på att du använder vinterdäck om det är vinterväglag.