Vinterdäck

Redan vid fem plusgrader förlorar sommardäcken de egenskaper som krävs för att slippa halkolyckor. Därför är det bra att byta däck i god tid innan för en säker körning. Mellan den 1 december och 31 mars är det lag på att använda vinterdäck om det är vinterväglag. 

Renault på snötäckt väg

Olika typer av vinterdäck

Dubbdäck

Dubbdäck har ett grovt mönster och ytskiktet är försett med metallpiggar som kallas dubbar. Dubbarna ger däcken extra bra grepp vid blixthalka och andra isväglag.

  • Fördelar: bromssträckan blir kortare och ger mer kontrollerad körning på utmanande väglag med mycket snö och is.
  • Nackdelar: sliter mer på vägar, ökad bullernivån och bromssträckan blir längre på torra asfaltsvägar. I vissa delar av landet råder det även dubbdäcksförbud.

Dubbfria däck (friktionsdäck)

Dubbfria däck kan vara anpassade för antingen nordiska eller mellaneuropeiska förhållanden. Nordiska vinterdäck har fler sajpningar (sicksackformade spår) och en mjukare gummiblandning, som gör att köregenskaperna till viss del liknar dubbdäck. Mellaneuropeiska vinterdäck är optimerade för varmare klimat och vägar som inte är täckta av snö eller is.

  • Fördelar: dubbfria däck låter mindre och sliter mindre på vägarna.
  • Nackdelar: däcken ger sämre grepp på is jämfört med dubbdäck, men har din bil antisladdsystem är skillnaden dock marginell.

Datum för vinterdäck

  • Mellan 1 december - 31 mars måste du använda vinterdäck om det är vinterväglag.
  • Från och med 1 oktober får du sätta på och använda dubbdäck, men senast 15 april ska de plockas av om det inte är snö och/eller is på vägarna.
  • Mellan 16 april - 30 september är det förbjudet att använda dubbdäck om det inte är eller förväntas bli vinterväglag.

Vinterväglag betyder att de finns snö, snömodd, is eller frost på vägen. I slutändan är det polisen som avgör om det är vinterväglag eller inte.

Fler lagar och regler

I Sverige har vi flera lagar och regler som reglerar användningen av olika typer av bildäck.

  • Du får aldrig blanda däcktyper – samtliga däck ska vara av samma typ. Har du dubbdäck bak på bilen ska du även ha det fram. Samma sak gäller för dubbfria däck.
  • Vinterdäck för släpvagn – samma datum gäller som för personbil. Har dragbilen dubbdäck måste även släpvagnen ha det. Däremot får du dra en släpvagn som har antingen dubbade eller odubbade däck med en bil som har dubbfria däck.
  • Lokala regler för dubbdäck – i vissa städer råder det dubbdäcksförbud på vissa gator. Kontakta din kommun för att ta reda på vad som gäller där du bor.

Undantag

Det finns undantag från kravet om att använda vinterdäck. Du får bland annat köra bilen till besiktning om du tar närmaste vägen. Det är dessutom tillåtet att, i samband med reparation, bogsera eller provköra bilen utan vinterdäck.

Läs mer om undantag hos Transportstyrelsen

Vinterdäck och mönsterdjup

För att mäta mönsterdjupet kan du antingen använda dig av en mönsterdjupsmätare, tumstock eller en linjal.

Nya vinterdäck har ett mönsterdjup på 9–10 millimeter. Lagen kräver att mönsterdjupet är minst 3 mm. Redan vid 5 mm betraktas däcket inte längre som ett säkert vinterdäck.

Tänk på att mönsterdjupet slits ner i takt med att du kör. Därför behöver du kontrollera mönsterdjupet regelbundet och inte bara i början på vintersäsongen

Rätt lufttryck förbättrar väghållningen

Köra med för lågt tryck ökar både olycksrisken, bränsleförbrukningen och slitaget. Ta för vana att kontrollera lufttrycket en gång i månaden. Detta eftersom lufttrycket gradvis minskar, oavsett däckens skick. Sedan 2014 är det obligatoriskt med däckövervakningssystem för nya bilar. Systemen varnar om lufttrycket är för lågt.

Du hittar specifik information om däcktryck i instruktionsboken för din bil.

Boka tid för att byta däck

Kontakta din lokala Renault-återförsäljare för att på boka tid för däckskifte.

Hitta din återförsäljare

Person kollar mobilen framför bil

Stöld av bildäck

Om du har en halv- eller helförsäkring ingår stöldförsäkring. Via den får du ersättning om någon stjäl däcken, oavsett om de sitter på bilen eller om du förvarar dem i ditt garage.

Orange bil parkerad i naturmiljö

Sommardäck

Efter 15 april är det inte tillåtet att använda dubbade vinterdäck om det inte är eller befaras bli vinterväglag. Läs våra rekommendationer för sommardäck.

Två kvinnor framför orange Renault

Resa med bil utomlands

Bilsemestern kan bli tråkig och onödigt dyr om din bil skadas och du står där utan hyrbil. Behöver du Grönt Kort dit du ska resa? Kom ihåg att ha reflexväst i bilen när du kör i Europa.