När du ska köpa en begagnad Renault

Det finns flera saker som är bra att tänka på när du ska köpa en begagnad bil. Här har vi samlat information inför begagnatköpet. Vi hjälper dig att hitta rätt bil och tipsar om vad du behöver undersöka och kontrollera innan själva bilköpet.

Händer placerad på bilratt

Köpa av privat­person eller bil­handlare?

Ett vägskäl som påverkar bilköpet och själva köpprocessen är om du väljer att köpa begagnad bil av privatperson eller av bilhandlare. Fördelen med att vända sig direkt till en auktoriserad handlare är att du i regel får en tryggare bilaffär, vilket främst beror på följande:

 • Du får ett starkare rättsligt skydd via konsumentköplagen; du kan till och med förhandla dig till bättre villkor. Köper du däremot bil av en privatperson kan köplagen avtalas bort.
 • Seriösa bilhandlare genomför grundliga kontroller av bilen som innebär färre överraskningar för dig.
 • I vissa fall följer det med garantier. Fråga säljaren om det finns garantier. Garantins regler får inte vara sämre än reglerna i konsumentköplagen.

Bakgrunds­kontrollera bilen med registrerings­numret

Kolla upp vem som äger bilen

När du köper en bil av en privatperson ska du alltid ta reda på vem som är registrerad som ägare. Använd e-tjänsten Fordonsuppgifter för att söka fram information om ägarförhållanden, chassinummer, skatteförhållanden, besiktningsförhållanden samt om fordonet har notering om leasing, kreditköp eller om det är direktimporterat. Det enda du behöver ha tillgång till är registreringsnumret.

Du kan också skicka ett sms till 72 503 för att få ägaruppgifter från Transportstyrelsen direkt till din mobil. Varje sms kostar tre kronor.

Finns det skulder på bilen?

Sedan 1 juli 2014 finns det en lag som innebär att Kronofogden kan ta ett fordon i anspråk för tidigare ägares obetalda fordonsrelaterade skulder, även om det nu är du som äger fordonet. Fordonsrelaterade skulder är till exempel fordonsskatt, trängselskatt, felparkeringsavgifter och förseningsavgifter och avgifter hos Kronofogden.

Du kan se om bilen har obetalda avgifter och skulder på två sätt: antingen kontaktar du Transportstyrelsens kundtjänst på 0771-14 15 16 eller så använder du, tillsammans med säljaren, e-tjänsten Fordonets skulder.

Kontrollera kredit­spärr och leasing­spärr

Undersök om den tidigare ägaren har lån eller leasingkontrakt på bilen. Med tjänsten Fordonsuppgifter får du på några sekunder information om eventuell leasing och kreditköp.

Vid köp på avbetalning gäller så kallade återtagandeförbehåll. Den innebär att den som köpt bilen inte kan sälja bilen innan den är helt betald.

Frågor att ställa till säljaren

Det är bra om du förbereder ett frågebatteri som du tar med dig när du ska titta på bilen. Förslag på frågor:

 • Varför ska personen sälja bilen?
 • Hur ser ägarhistoriken ut? Många ägare på kort tid kan vara ett tecken på att något inte stämmer.
 • Finns det tidigare fel/skador som kan vara bra att veta om?
 • Hur är däckens kondition? Om mönsterdjupet är 4 mm är det snart dags att köpa nya. Finns både sommar- och vinterdäck?
 • Är bilen korrekt servad? Be om att få gå igenom serviceboken och säkerställ att bilen har servats vid rätt intervall.
 • Finns en gällande nybils- och servicegaranti? I så fall måste service och reparationer ha utförts av en auktoriserad verkstad.
 • Har bilen reparerats med originaldelar?
 • Finns alla nycklar? Det är dyrt att beställa en ny.
 • Är kamremmen bytt? Om serviceboken säger att det snart är dags att byta rekommenderar vi att du kontaktar en auktoriserad verkstad direkt och ber om en offert.

När du har bakgrundskontrollerat bilen och förberett dig ordentligt med frågor är det hög tid för själva bilköpet.

Glöm inte bilförsäkringen

När du köper din bil via en annons av en privatperson måste du försäkra bilen direkt. Gör ni ägarbytet digitalt via Transportstyrelsen så går ägarbytet igenom direkt och du måste teckna en ny försäkring samtidigt. Tidigare ägarens försäkring gäller inte när du står som ägare till bilen.                    

Ditt pris framställs automatiskt . Vi kan kontakta dig för att säkerställa ditt försäkringsskydd. Läs om vår hantering av personuppgifter .

Snabbguide till att köpa begagnad bil