Resa med bil på vintern

Många föredrar att ta bilen till fjällen och Alperna, framför att åka buss eller flyga. Men mycket trafik, snö och slingriga vägar kan ställa till det. Här hittar du våra bästa tips för en problemfri skidresa med bilen, så att du kan få en bra start på semestern.

Renault kör på vinterväg

 Tips för en säkrare bilresa 

 • Vinterrusta bilen och packa med startkablar, bogserlina, ficklampa, snöskyffel, sand eller grus, extra mössa och vantar, reflexväst och varningstriangel.   
 • Fyll på med spolarvätska som tål minusgrader. 
 • Packa bilen och takboxen rätt. Kontrollera takets maxlast och var noga med att inte lasta den för tungt.
 • Se till att du har vinterdäck med tillräckligt mönsterdjup, gärna mer än 5 mm. 
 • Planera resan och försök komma iväg så tidigt som möjligt.
 • Var utvilad, ta god tid på dig och rasta ofta.
 • Undvik tjocka vinterkläder inne i bilen. För att bilbältet ska skydda på allra bästa sätt är det viktigt att det sitter tätt mot kroppen.  
 • Anpassa hastigheten till väglaget och trafiken. Håll ordentligt avstånd till bilen framför. Bromssträckan blir längre på hala vintervägar.  

Särskilda regler i Europa

Kolla alltid upp om det finns lokala regler som du behöver förhålla dig till. Exempel på saker som kan påverka bilresan är:

 • Regler för dubbdäck - Bestämmelser för dubbdäck skiljer sig åt runt om i Europa. Tyskland har till exempel dubbdäcksförbud, vilket är bra att känna till om du planerar att åka söderut. Råder det dubbdäcksförbud använder du istället dubbfria vinterdäck och kompletterar med Autosocks, snökedjor i textil, vid behov. Regler för vinterdäck i Europa.
 • Beställ Grönt Kort i tid som bevisar att bilen är försäkrad i Sverige. Grönt Kort är kostnadsfritt.
 • Vägavgifter och miljözoner – Undersök vilka eventuella vägavgifter som du behöver betala och om det krävs någon form av miljödekal till bilen. I vissa länder är det ett krav att visa hur mycket miljögifter bilmotorn släpper ut. Kör du i en miljözon utan dekal riskerar du dryga böter.

Riksförbundet M Sverige har sammanställt vanliga vägavgifter och miljözoner i Europa. Det mesta av informationen är tillgänglig även för icke-medlemmar.  

Är din bil rätt försäkrad inför resan?

Det är viktigt att se till att du har den bilförsäkring du behöver för att slippa problem på skidresan. Med en helförsäkring, eller halvförsäkring med giltig personvagnsgaranti, får du ersättning för skador på bilen om du till exempel kör i diket. Dessutom ingår bärgning.  

Ingår hyrbil i försäkringen? Det kan vara bra att ha så att du kan köra vidare om din egen bil skadas. Hyrbil ingår i våra Tilläggspaket

På Mina sidor kan du enkelt ändra din bilförsäkring så att du är rätt försäkrad på resan.  

Logga in 

Andra viktiga försäkringar på skidsemestern 

Din Renault Försäkring har flera fördelar och en av dem är att du får rabatt på Ifs försäkringar. Detta tack vare att Volvia är en del av If Skadeförsäkring. 

Reseskyddet i din hemförsäkring kan ersätta kostnaderna för akut sjukvård i ett annat land. Om du råkar ut för en olyckshändelse i Sverige, eller om du får bestående men av olyckshändelsen, behöver du en olycksfallsförsäkring för att kunna få ekonomisk kompensation. Barn och ungdomar under 25 år behöver en barnförsäkring och vuxna behöver sjuk- och olycksfallsförsäkring.

Mekaniker jobbar på silvrig bil

Förlängd Maskin­- och elektronikförsäkring

Har du halv- eller helförsäkring kan du köpa Förlängd Maskin- och elektronikförsäkring när din ordinarie maskin- och elektronikförsäkring upphör. Försäkringen täcker skador som uppkommer på grund av elfel eller motorhaveri.

Våra tilläggspaket

Under bilresorna kan det hända mycket. I Tilläggspaketet ingår bland annat hyrbilsförsäkring och du får även sänkt vagnskadesjälvrisk ifall du krockar.

Barnstol i baksäte

Barn i bil

Att resa med bil är ett bra sätt att få se och uppleva mycket. Se till att välja en bilbarnstol anpassad efter barnets ålder, längd och vikt.