Hämtar information

Hur långt kommer man på en laddning?

Hur långt du kan köra på en laddning beror såklart på bilmodell och vilken elteknik din bil drivs med. En Renault ZOE erbjuder till exempel en räckvidd upp till 393 km på en laddning (WLTP*). Om du har en bil med hybridteknik är det även andra faktorer som spelar in. Det finns dock ett antal gemensamma nämnare som påverkar räckvidden: hastighet och körstil är två aspekter där du som förare kan maximera räckvidden.

Vit megane e-tech kör på väg uppe i bergen

En elbil fungerar lite som människokroppen. Om du springer det fortaste du kan i hundra meter så blir du betydligt tröttare än om du hade promenerat samma sträcka, eller hur? Samma sak gäller för en elbil – ju fortare du kör, desto mer energi går åt. Faktum är att du kan köra upp till 10 mil längre i stadsmiljö, jämfört med om du kör på en motorväg.

I praktiken finns det många sätt där du själv kan påverka räckvidden beroende på sättet du kör:

Hastigheten spelar stor roll

Ju fortare du kör desto mer el går åt. Bara genom att köra i 80 km/h istället för 90 km/h gör stor skillnad för att maximera räckvidden.

Kör mjukt och med god fram­förhållning

För att få ut maximal effekt från varje watt gäller det att köra med framförhållning. Undvik snabba accelerationer och lär dig att släppa upp gasen i god tid innan ett rödljus och rulla mot ett stopp.

Kuperad terräng påverkar – tänk igenom rutten

Upp- och nedförsbackar har stor effekt på elbilens räckvidd. Uppför måste motorn jobba extra hårt. I nedförsbacke är det dock helt andra förutsättningar. En Renault ZOE är utrustad med så kallad regenerativ bromsning. Det innebär att batteriet laddas automatiskt när du bromsar eller saktar ner (motorbromsar). Detta gör nedförsbackarna till din bästa vän.

Förvärmning av kupé och batteri

När din elbil är ansluten till eluttaget kan du ställa in att värmen eller klimatanläggningen ska sätta igång vid ett visst klockslag. Då regleras samtidigt batteritemperaturen så att batteriprestanda och räckvidd alltid är på topp, både vinter och sommar.

Klimat­anläggningen – en liten kilometer­bov i dramat

Det är lätt att förbise bilens komfortfunktioner. Men lugn, inredning såsom lampor och underhållningssystemet har en marginell påverkan på batteriet. Däremot har luftkonditionering förhållandevis mer betydelse i sammanhanget. Genom att sänka värmen med ett par grader är det möjligt att klämma ut några kilometer extra per laddning.

Nu har du fått ytterligare några verktyg som kan hjälpa dig i din ECO-körning. Lycka till, och kör försiktigt.

*Maximal uppnådd räckvidd under WLTP körcykeln (blandad körning) för ZOE Go-versionen med 15-tumsfälgar. 

Källa: Group Renault

Räkna och köp

Personnummer

Vi behöver ditt personnummer för att kunna ge dig rätt pris. Personnumret ger oss uppgift om din ålder, var du bor och hur länge du haft körkort.

Renault Försäkring är ett samarbete mellan RN Nordic AB, Renault Finance Nordic och If Skadeförsäkring AB (publ).