Hämtar information

Vanliga frågor om elbilar

Det finns många frågor, myter och förutfattade meningar kring elbilar. Men hur ligger det till? Låt oss titta närmare på vad det egentligen innebär att äga och köra elbil.

Man och kvinna med varsin kaffemugg i handen går framför vit Renault elbil

Kan jag ladda en elbil överallt?

Elbilar kan laddas i vanliga vägguttag, men det är inte att rekommendera. För snabb och säker laddning rekommenderar vi att du installerar en egen laddbox hemma. Den tillåter högre effekt än i ett vanligt uttag.

Om du bor i lägenhet så är det upp till fastighetsägaren eller bostadsrättsföreningen om laddstation kan erbjudas. Idag finns även tusentals publika laddstationer, de flesta är fortfarande centrerade omkring storstäder. Men laddningsinfrastrukturen för elbilar växer snabbt.

Laddningstips för elbil.

Hur lång tid tar det att ladda ett elbilsbatteri?

Det tar mellan tre och tio timmar att ladda ett tomt elbilsbatteri med laddbox/laddstolpe hemma. Dock är det sällan att du kör upp hela laddningen. Om du laddar elbilen på natten eller på jobbet så laddar du bara upp för det du har kört – och behöver därför inte ta så lång tid.

Hur långt kommer jag på en laddning?

Utvecklingen av batterier har gått snabbt framåt. Med en Renault Zoe kan du till exempel köra upp till 393 km på en laddning (WLTP*). Det täcker dagsbehovet för de flesta.

Din körteknik, var och hur fort du färdas har också en viktig inverkan på räckvidden. Mjuk acceleration sparar på batteriförbrukningen och det faktum att elbilen tillgodogör sig bromsenergin innebär i praktiken att du kan bromsa eller motorbromsa dig till längre räckvidd. Det sistnämnda är till extra stor nytta i stadskörning.

Maximera räckvidden.

*Maximal räckvidd uppnådd under WLTP körcykeln.

Blir elbils­batteriet sämre på vintern?

Alla bilar, oavsett motortyp får sämre räckvidd på vintern på grund av högre rullmotstånd och luftmotståndet (kall luft är trögare än varm). Det är också sant att batterier är temperaturkänsliga.

Batteriet i en modern elbil är däremot värmeisolerat. Nattetid värms batteriet med elen från elnätet och under färd värms batterierna med den energi som alstras från själva batteriet. Ett knep är att förvärma batteriet innan avfärd för att optimera räckvidden.

Hur länge håller elbilsbatterierna?

Du bör inte jämföra elbilars batteripaket med de batterier du hittar i till exempel mobiler. Litiumjonbatterier i hemelektronik slits som mest när de är 100% fulladdade eller helt urladdade. Batteripaket i elbilar är annorlunda och är dessutom aldrig helt fulladdade eller urladdade. Det gör att de tål betydligt fler laddningscykler.

Vid köp av ett batteri från Renault ingår 8 års batterigaranti. Om du hyr ditt batteri så gäller garantin hela bilens livslängd.

Blå Renault Zoe, Celadon

Hur klimatsmart är det egentligen?

Elbilar är faktiskt mer resurskrävande att tillverka än bensinbilar. Framförallt är det batteripaketen som kräver mer energi. Däremot visar en majoritet av den forskning som gjorts att detta kompenseras med råge om man ser till mängden utsläpp som sparas in under bilens livslängd. Det gäller även om elen till stor del skulle komma från kolkraft. Ju större andel av elen som kommer från förnybar energi innebär såklart att även elbilsägandet blir ännu mer miljövänligt.

Bra att tänka på är att inte välja en elbil med större batteri än nödvändigt.

Så miljövänlig är en elbil.

Är en elbil billig i drift?

Driftskostnaden är ett av de viktigaste argumenten för att köra elbil. Med en förbrukning på 0,15–0,2 kWh per km innebär det cirka 2 kronor per mil. Motsvarande siffra för en bil med förbränningsmotor är cirka 10 kronor per mil. Dessutom har en elbil betydligt färre rörliga delar som kan gå sönder och kräver därför inte lika mycket underhåll. Då blir service och underhåll enklare och billigare.

Är det större risk att en elbil börjar brinna?

Nej, det krävs en väldig värmeutveckling. Det är till och med något lägre risk för en elbil mot fossilbil.

Hur ska jag tänka när jag försäkrar min elbil?

Oavsett vilket drivmedel din bil går på så behöver du enligt lag ha en trafikförsäkring. Och precis som när du försäkrar en vanlig bil så kan du köpa hel- eller halvförsäkring till bilen. Det är framförallt batteri och elektronik som skiljer elbilen från en vanlig bil. Därför är det extra viktigt att du kollar så att din försäkring täcker dessa delar. De är dessutom dyra och avancerade att laga och ersätta.

På Renault Försäkring har vi anpassat våra villkor så att du kan känna dig trygg oavsett om du kör elbil, elhybrid eller laddhybrid. 

Fördelar med att försäkra din elbil hos oss.

Räkna och köp

Personnummer

Vi behöver ditt personnummer för att kunna ge dig rätt pris. Personnumret ger oss uppgift om din ålder, var du bor och hur länge du haft körkort.

Renault Försäkring är ett samarbete mellan RN Nordic AB, Renault Finance Nordic och If Skadeförsäkring AB (publ).