Hämtar information

Bila med barn

Att resa med bil är ett bra sätt att få se och uppleva mycket. För att resan ska bli så bra och säker som möjligt finns det en del saker att tänka på när du bilar med barn. Faktum är att du med relativt enkla medel kan råda bot på allt från uttråkade barn till åksjuka. Allt som krävs är lite förberedelse, god framförhållning och att inte ha för bråttom.

Barn hjälper till att sätta fast bilbälte på förare

Underhållning är A och O

Alla bilresor blir roligare med underhållning. Ljudböcker, film, vanliga böcker och tidningar är perfekt underhållning i baksätet.

Det finns mängder av barnvänliga billekar, de flesta är inte mer än en googling bort – men några beprövade klassiker är: Räkna röda bilar, musikquiz, "gissa djuret" och "gissa-vilken-känd-person-jag-tänker-på". Faktum är att de kan hålla hela familjen sysselsatt en bra stund.

Åksjuka barn

Åksjuka är för många vara ett problem när man åker bil – stora som små. Vanligast är det hos barn mellan två och tio år. Det har i regel inte att göra med att barnet sitter bakåtvänt så vänd inte barnet framåt för tidigt på grund av åksjukan. Det finns däremot flera knep att testa för att lindra symptomen.

Frisk luft och korta pauser

Undvik att barnet blir för varmt, sänk istället temperaturen i bilen. Du kan också öppna ett fönster eftersom frisk luft har visat sig hjälpa mot illamåendet. Det är däremot inte alltid att ett öppet fönster räcker för att lindra illamåendet. Låt istället barnet få komma ut och få frisk luft. Passa samtidigt på att ta ett mellanmål – tom mage ökar nämligen risken för illamående.

Tänk på hur du kör

Ta det lugnt och kör med god framförhållning. Försök att köra lugnare i kurvor, göra mildare inbromsningar och accelerationer. Testa att placera den bakåtvända bilbarnstolen i framsätet det är bättre sikt där vilket kan lindra åksjukan. För vissa barn fungerar det att titta på film, för andra är det bättre att lyssna på sagor eller musik istället. Det gäller att prova sig fram.

Testa åksjuke­armband

Åksjukeband finns att köpa på Apoteket. Ta med plastpåsar och våtservetter om olyckan skulle vara framme.

Checklista: Gör en säkerhets­koll innan avfärd

Åksjuka eller inte åksjuka – avslutningsvis är säkerheten såklart det viktigaste av allt när ni bilar med barn. Återkom gärna till den här enkla checklistan emellanåt så ser du till att alla i bilen är säkra under färd:

  • Innan ni åker, kontrollera barnens bilstolar och tillbehör så att allt är som det ska.
  • Se till att ni har gott om tid och stressa inte.
  • Packa bilen på rätt sätt.
  • Ta pauser ofta. Det är bra för alla, även för den som sitter bakom ratten. Det är normalt 30-50 km mellan bensinstationerna. Där emellan ligger rastplatser.
  • Ta med vatten. En sportflaska alternativt nappflaska som barnet själv kan hålla och dricka ur är perfekt.
  • Barn blir som bekant hungriga och kan ha svårt att vänta på nästa stopp. Ta med en kylväska med till exempel smörgåsar, kex eller frukt.
  • Se till att barnet sitter i skugga och överlag inte har det för varmt. Solskydd, keps eller solhatt kan vara bra att ha med.

Är ditt barn försäkrat?

Att se till att barnet sitter säkert i bilen är viktigt, men det är också viktigt att se till att ditt barn har en bra försäkring. Alla som färdas i bilen får ersättning för eventuella skador som kan uppstå vid en kollision eller annan trafikolycka. Barn har dock inte samma skydd från samhället och får inte så bra ersättning för bestående skador. Därför behöver barn en egen barnförsäkring. Eftersom vi samarbetar med If vill vi tipsa om Ifs barnförsäkring.

Försäkra ditt barn

Renault Försäkring är ett samarbete mellan RN Nordic AB, Renault Finance Nordic och If Skadeförsäkring AB (publ).