Hämtar information

3 saker att ha koll på när du köper begagnad bil

Att köpa begagnad bil privat handlar inte bara om att provköra bilen och komma överens om ett pris. Även som köpare har du vissa skyldigheter och många misstag kan undvikas redan innan du träffar säljaren för att titta på bilen. Här har vi samlat några av de viktigaste misstagen som förekommer vid begagnat köp och hur du kan undvika dem.

Brun Renault Megane i stadsmiljö

1. Vem står egentligen som ägare på bilen?

Det är jätteviktigt att kontrollera att det är den som säljer bilen som faktiskt står som ägare. På transportstyrelsen.se finns all information du behöver om bland annat ägare, tidigare ägare, skatteinformation, besiktningsförhållanden och om bilen är direktimporterad. Allt du behöver är bilens registreringsnummer.

2. Finns det skulder på bilen?

Även om det numera är du som står som ny ägare på fordonet så har Kronofogden rätten att beslagta ett fordon om den tidigare ägaren har en obetald fordonsrelaterad skuld. Exempel på skulder kan vara fordonsskatt, trängselskatt, parkeringsböter och skulder hos Kronofogden.

3. Har fordonet en kredit- eller leasing­spärr?

Om bilen inte är slutbetald av den tidigare ägaren så kan en situation uppstå där du riskerar att få lämna tillbaka bilen eller betala den på nytt. Vi rekommenderar därför att du kollar upp om den tidigare ägaren har lån eller leasing på bilen. Vid köp på avbetalning gäller så kallade återtagandeförbehåll. Den innebär att den som köpt bilen inte kan sälja bilen innan den är helt betald.

Transportstyrelsens hemsida kan du enkelt kontrollera om ett fordon har någon notering om leasing och kreditköp.

Praktiska sajter och register när du ska köpa begagnad bil

Vad skulle bil­försäkringen kosta?

Du kan redan i förväg undersöka vad det skulle kosta att försäkra din begagnade Renault. Här kan du räkna ut ditt pris.

Räkna och köp

Personnummer

Vi behöver ditt personnummer för att kunna ge dig rätt pris. Personnumret ger oss uppgift om din ålder, var du bor och hur länge du haft körkort.

Renault Försäkring är ett samarbete mellan RN Nordic AB, Renault Finance Nordic och If Skadeförsäkring AB (publ).