Hämtar information

Guide när du ska köpa begagnad bil

Har du hittat en begagnad Renault som du är intresserad av? Kul! Eftersom en bilaffär mellan två privatpersoner är en rätt så stor grej så tjänar alla inblandade parter på att vara noggrann och ta sig tid – från kontroll av funktioner till betalning och ägarbyte.

Blå Renault Clio

Så provkör du en begagnad bil

Att provköra en bil är såklart det roliga. Men innan du gör det så rekommenderar vi att du inleder med att ställa några kontrollfrågor till säljaren. Med rätt ställda frågor kan du nämligen få betydligt bättre koll på bilens skick innan du rullat en meter. Om du vill hoppa direkt till tips och råd vid provkörningen så kan vi varmt rekommendera den här korta filmen om hur du går till väga.

Snabbguide till att köpa begagnad bil 

Inledande frågor till säljaren

  • Varför ska hen sälja bilen?
  • Hur ser ägarhistoriken ut? Finns det tidigare fel/skador som kan vara bra att veta om?
  • Hur är däckens kondition? Om mönsterdjupet är 4 mm är det snart dags att köpa nya. Finns både sommar- och vinterdäck?
  • Är bilen korrekt servad? Be om att få gå igenom serviceboken och säkerställ att bilen har servats vid rätt intervall.
  • Finns en gällande nybils- och servicegaranti? I så fall måste service och reparationer ha utförts av en auktoriserad Renaultverkstad.
  • Finns alla nycklar? Det är dyrt att beställa en ny.
  • Är kamremmen bytt? Om serviceboken säger att det snart är dags att byta, så rekommenderar vi att du kontaktar en auktoriserad Renaultverkstad direkt och be om en offert.

Kontrollera bilens inre och yttre skick

Motorutrymmet ska inte vara kladdigt av olja eller smuts. Kontrollera också vätskenivåerna och att det inte finns något läckage. Ta ut oljestickan och kontrollera att oljan är klar. Om den däremot är brungeggig är det ett tecken på att något inte är som det ska.

Kylarvätskan ska ha en klar färg. Om den är kladdig kan det tyda på oljeläckage. Bromsvätskenivån får inte vara för låg och kan vara ett tecken på slitna bromsar.

Bilens skick på ut- och insidan

Gå ett varv runt bilen. Hur ser karossen ut? Var extra uppmärksam på bucklor och rost. Om du kan urskilja nyansskillnader i lacken så kan det vara ett tecken på en tidigare skada. I så fall kan det vara bra att fråga om när och var skadan reparerades. Titta också på vindrutans skick. Om den är väldigt sliten eller sprucken så kan det påverka sikten när du kör. Eventuella stenskott bör också åtgärdas omgående, annars kan rutan spricka.

Öppna därefter alla dörrar och testa säkerhetsbältena. Lyft och titta under alla mattor (inklusive i bagageutrymmet), samma sak gäller att titta under eventuell överdragsklädsel.

Vrid sedan om tändningen och kontrollera alla elektriska funktioner: Inklusive lås, fläkt elhissar med mera. Tänd också belysningen och kontroller att alla lampor fungerar, testa också att alla externa lampor (som blinkers och backljus) är fullt fungerande. Starta därefter motorn – tänk på att inga varningslampor ska lysa eller tändas när motorn är igång.

Så provkör du en bil

Känns allt bra så här långt? Då kommer vi till den riktigt roliga biten, att provköra bilen. Allra bäst är det om bilen inte har varit körd när du tittar på den. Bilar kan ha missljud när de kallstartas som inte hörs när motorn är varm. Och en sak till: nöj dig inte med att bara köra ett varv runt kvarteret och tillbaka. Ta en rejäl runda med blandad körning.

  • Provkör så att motorn blir varm.
  • Kör i både låg och hög hastighet.
  • Lyssna hela tiden efter konstiga ljud.
  • Provkör på alla växlar vid upp- och nedväxling. Växlarna ska gå i problemfritt och utan missljud.
  • Bromstesta i låg och hög hastighet. Här ska det inte skrapa, vibrera eller dra snett.
  • Prova parkeringsbromsen i en brant backe (eller i låg hastighet).

Direkt efter provkörningen

Lämna motorn på tomgång, gå ur bilen och kontrollera följande: Titta på avgaserna: grå, blå eller svart rök kan vara tecken på allvarligt motorfel. Öppna också motorhuven och lyssna efter skrammel och andra missljud.

Bra att tänka på vid bilköpet 

Vid köp mellan privatpersoner gäller köplagen om inget annat avtalas. Det är bra att skriva ett köpekontrakt och bestämma vad som gäller i just er affär, ifall det skulle uppstå en tvist i efterhand. Avtalet måste vara skäligt och får inte bara gynna den ena parten. Använd ett köpekontrakt och skriv in allt ni kommer överens om. Upprätta kontraktet i två exemplar, ett till köparen och ett till säljaren.

Läs mer om köplagen via Konsumentverket.

Betalningen

Så löser du betalningen på ett smidigt och säkert sätt:

Digital banköverföring – har köpare och säljare samma bank sker överföringen direkt. Bra att på förhand kolla upp maxbelopp för denna typ av överföring.

Swish – överföringen sker via en app i din mobil. Snabb och säker betalningsmetod. Kan vara bra att på förhand kolla upp med din bank hur stort belopp som får överföras med Swish.

Registrera ägarbytet

När betalningen är klar är det dags att registrera ägarbytet. Det ligger i både köparens och säljarens intresse att ägarbytet registreras så snabbt som möjligt. Du kan göra ägarbytet via Transportstyrelsens app eller hemsida, alternativt att skicka in registreringsbeviset.

På Transportstyrelsens hemsida hittar du bra information om hur du går tillväga vid ägarbyte

Om du gör ägarbytet via registreringsbeviset ska du fylla i ägarbyteshandlingarna (del 2, den gula delen) och skicka till Transportstyrelsen. Tänk på att man alltid måste använda det senaste registreringsbeviset i original. Köpare och säljare bör tillsammans se till att handlingarna postas och verkligen skickas till Transportstyrelsen.

Du behöver en bilförsäkring

När ägarbytet är registrerat och den tidigare ägaren inte lägre är registrerad på fordonet, innebär det att den tidigare ägarens försäkring inte längre gäller. Eftersom du enligt svensk lag är skyldig att åtminstone ha en gällande trafikförsäkring för bilen så måste du teckna en ny försäkring innan du kör iväg. Läs mer om bilförsäkringens innehåll och vad du ska välja.

Vad skulle bilförsäkringen kosta?

Du kan redan i förväg undersöka vad det skulle kosta att försäkra din begagnade Renault. Här kan du räkna ut ditt pris.

Räkna och köp

Personnummer

Vi behöver ditt personnummer för att kunna ge dig rätt pris. Personnumret ger oss uppgift om din ålder, var du bor och hur länge du haft körkort.

Renault Försäkring är ett samarbete mellan RN Nordic AB, Renault Finance Nordic och If Skadeförsäkring AB (publ).