Hämtar information

Hur gäller bilförsäkringen vid övningskörning?

Hur gäller försäkringen när man övningskör med bilen? Får andra åka med? Det brukar bli många frågor när barnen, partnern eller någon annan ska börja övningsköra. Vi har några av svaren.

renault-bil-korsning

Gäller bilförsäkringen vid övningskörning?

Vid övningskörning räknas handledaren som förare. Din bilförsäkring gäller vid övningskörning på samma sätt som när du själv kör bilen, oavsett om en familjemedlem övningskör eller någon annan. En förutsättning för att bilförsäkringen ska gälla är dock att både den som övningskör och den som sitter bredvid uppfyller Transportstyrelsens krav och regler för övningskörning.

Får andra personer åka med?

Det är inte olagligt att köra med barn eller andra passagerare i bilen. Samma försäkringar som annars skulle ha gällt passagerare gäller även passagerare vid övningskörning. Vi rekommenderar dock inte att man har barn med sig när man övningskör. Särskilt i början av utbildningen kan den som övningskör bli onödigt stressad och distraherad.

Vilken bilförsäkring bör jag ha vid övningskörning?

Vi rekommenderar helförsäkring så att du kan få ersättning för ev. bucklor och repor i lacken. Om bilen är yngre än tre år och har gällande personvagnsgaranti har du det skyddet. Om du är osäker på vad du behöver hjälper vi dig att se över ditt försäkringsskydd. Ring oss på telefon 031-725 08 00 eller mejla till Kundservice

Vilka regler gäller i övrigt för övningskörning?

Kundservice finns krav och regler för övningskörning beskrivna.