Hämtar information

Övningsköra privat

Att övningsköra är både kul och spännande, men det väcker också många frågor. Vi hjälper dig att navigera rätt bland tillstånd och regler så att ni kan komma igång med övningskörningen.

Man och kvinna kliver in i vit Renault Clio

Så gäller bilförsäkringen

Vid övningskörning räknas handledaren som förare. Bilförsäkring gäller därför på samma sätt som när någon som har körkort kör bilen.

En förutsättning för att bilförsäkringen ska gälla är dock att både den som övningskör och den som sitter bredvid uppfyller Transportstyrelsens krav och regler för övningskörning.

Ansök om körkorts­tillstånd och handledar­bevis

Från och med 16 års ålder är det fritt fram att börja övningsköra. Tre saker måste däremot vara på plats innan ni ger er ut på vägarna: 

  1. Gå en introduktionsutbildning – både handledare och elev måste gå denna kurs hos en körskola.
  2. Ansök om körkortstillstånd – eleven, ditt barn eller annan person du hjälper med körkortet, behöver ansöka om körkortstillstånd hos transportstyrelsen. Själva tillståndet kostar ingenting, men det obligatoriska synintyget medför en kostnad.
  3. Ansök om handledarbevis – för att eleven ska få övningsköra med dig behöver du godkännas som handledare. Kom ihåg att du behöver vara minst 24 år och haft körkort i 5 år för att kunna bli handledare.

Att tänka på när ni börjar övnings­köra

  • Öka svårighetsgraden efter hand – det är lätt att överskatta sin förmåga, särskilt i början. Planera därför körningen utifrån elevens förutsättningar. Börja till exempel inte med att övningsköra under dåliga väderförhållanden eller på högtrafikerade vägar. Allt har sin tid.
  • Varva teori och praktik – gå först igenom de teoretiska delarna och öva sedan i verkligheten.
  • Om eleven går i körskola – följ den plan som lagts upp, ligg inte före. Via körskolan får eleven lära sig aktuella lagar och krav som ni sedan kan öva på hemma.
  • Glöm inte den gröna övningskörningsskylten när ni är ute och kör – beställ övningskörningsskylt.

Frågor om övningskörning

Får man övningsköra med passagerare?

Det är helt okej att övningsköra med passagerare, men tänk på att ta det säkra före det osäkra. Är eleven osäker på sin körförmåga rekommenderar vi inte att andra passagerare, såsom små barn, är med i bilen när ni övningskör. Det skapar bara onödig stress.

Övningsköra med manuell eller automatväxlad bil?

En bra tumregel är att övningsköra med den typ av bil som eleven tänkt köra upp med.

Tänk också på att ett körkort för manuellt växlade bilar även gäller för automat. Däremot gäller inte det omvända, det vill säga ett automatkörkort tillåter inte eleven att köra manuellt växlade bilar.

Vilken bilförsäkring bör jag ha vid övningskörning?

Vi rekommenderar helförsäkring så att du kan få ersättning för eventuella bucklor och repor i lacken. Om bilen är yngre än tre år och har gällande vagnskadegaranti har du det skyddet automatiskt, men ett tips är att komplettera med Tilläggspaket Plus – en tilläggsförsäkring som reducerar självrisken med 3 000 kronor.

Är du osäker på vad du behöver kontaktar du oss. Vi hjälper dig att se över om du har tillräckligt skydd – ring 031-725 08 00 eller skicka ett meddelande.

Har du redan en försäkring hos oss kan du logga in på Mina sidor för att se omfattningen på din bilförsäkring.

Vilka regler gäller i övrigt för övningskörning?

Körkortsportalen hittar du all information om krav och regler för övningskörning.

Renault Försäkring är ett samarbete mellan RN Nordic AB, Renault Finance Nordic och If Skadeförsäkring AB (publ).