Hämtar information

Katalysatorstöld

Polisen har under de senaste åren sett en ökning av bildelsstölder i form av katalysatorer och partikelfilter. Polisen misstänker att det är internationella brottsnätverk som ligger bakom stölderna och det som tjuvarna är ute efter är dyrbara metaller som finns i katalysatorer – palladium, platina och rodium.

Fler anmälningarna än tidigare

Antalet stölder av katalysatorer och partikelfilter har ökat avsevärt. Det är både personbilar och transportbilar som utsätts för denna typ av stöld.

Under 2021 ökade antalet katalysatorstölder med 141 % jämfört med föregående år.  

  • 2020 – 3179 katalysatorstölder
  • 2021 – 7670 katalysatorstölder

Källa: Larmtjänst

Snabbt tillväga­gångssätt

Polisen uppger att man har sett i videomaterial från tidigare brott att det tar cirka 30 sekunder för tre personer att stjäla en katalysator från en bil.

Ett vanligt tillvägagångssätt är att en person agerar förare och väntar i bilen medan de två andra genomför stölden. Den ena personen hissar upp bilen med en domkraft så att den andra kan komma åt under bilen och rycka loss bildelen. Bilen hissas snabbt ner med domkraften och de två männen sätter sig i bilen och kör iväg.

Polisens information om stulna katalysatorer

Gör det svårt för tjuven

Det finns ett flertal åtgärder du kan vidta för att skydda dig mot bilinbrott eller bilstöld. Du kan bland annat använda dig av stöldskyddsmärkningen Smart Protection ISR till katalysatorer som innehåller en etsvätska samt dekaler för märkning av katalysatorn. Och eftersom varje märkning är unik kan den spåras till dig som ägare vilket underlättar polisens arbete.

Köp stöldskyddsmärkning Smart Protection ISR till katalysatorer i säkerhetsbutiken.

Läs om fler smarta stöldskydd.

Så gäller försäkringen vid bil­inbrott eller bil­stöld  

Om du har minst halvförsäkring kan du få ersättning för om någon stjäl saker från bilen eller hela bilen. Tänk på att du behöver göra en polisanmälan innan du gör en skadeanmälan till oss.  

Läs om vad du ska göra om du råkar ut för stöld och inbrott. 

Renault Försäkring är ett samarbete mellan RN Nordic AB, Renault Finance Nordic och If Skadeförsäkring AB (publ).