Hämtar information

Tips till dig som ska bila utomlands

Ska du ut och bila i Europa? Då kan du behöva Tilläggspaketet för att kunna få hyrbil och sänkt självrisk på vagnskadeförsäkringen ifall du krockar. Tänk på att du kan behöva ett Grönt Kort som bevis för att du är försäkrad.

renault-glada-manniskor-bil

Grönt Kort

Det är beviset på att bilen är försäkrad. Grönt Kort är kostnadsfritt och gäller i alla länder som omfattas av det så kallade Gröna Kortavtalet.
Läs mer om Grönt Kort eller beställ direkt.

Beställ Grönt Kort

Hyrbilsförsäkring

Vi rekommenderar att du lägger till Tilläggspaketet till din bilförsäkring om du inte redan har det. Med Tilläggspaketet får du hyrbil om din egen bil skadas och det tar mer än tre dagar att få den reparerad. Du får även sänkt vagnskadesjälvrisk i fall du krockar. Tilläggsspaketet är ett bra skydd så att semestern inte blir förstörd på grund av att bilen skadas. Du kan lägga till Tilläggspaketet om din bil är yngre än 10 år. Läs mer om Tilläggspaketet.

Reflexväst

Många länder inom EU kräver att det ska finnas minst en reflexväst i bilen. Reflexvästen ska vara tillgänglig för föraren och används om man måste kliva ur bilen på en trafikerad väg.

Varningstriangel

Det är lika självklart att ha en varningstriangel i bilen på semesterresan, som hemma i Sverige. Både enligt lag och sunt förnuft. Blir du stoppad och inte har triangel i bilen kan du få dryga böter i vissa länder.

Läs fler säkerhetstips.

Packa bilen på ett säkert sätt

Bilresan blir säkrare och smidigare om du packar bilen på rätt sätt. Tyngsta lasten längst fram och i mitten, och tänk på att inte överskrida bilens maxvikt. Fler tips om hur du packar bilen hittar du här.

Skydd mot stöld och inbrott

Det är extra viktigt att tänka på stöld- och inbrottsrisken när du kör bil utomlands. Tjuven ser din bil med utländska skyltar och förutsätter att den är full med kameror, kläder och annat som kan säljas vidare.

  • Låt aldrig stöldbegärliga föremål ligga synligt.
  • Lås och larma alltid.
  • Töm bilen, särskilt när du lämnar den över natten.
  • Använd rattkrycka som extralås.
  • Undvik parkering på ödsliga platser.

Mobiltelefon och bilkörning

Det är förbjudet att köra och tala i mobiltelefon utan att använda handsfree i de allra flesta länder i Europa. I Spanien är reglerna ännu hårdare – där måste mobilen kopplas till bilens fasta högtalare eftersom hörlurar är förbjudna. Den som åker fast riskerar böter.

Internationellt körkort

I vissa länder krävs ett internationellt körkort för att du ska få köra bil. Det är speciellt viktigt om du tänker hyra bil under din vistelse i landet. Detta körkort gäller tillsammans med ditt nationella körkort och beställs av Motormännens Riksförbund.

Vid skada utomlands

Det finns en speciell grupp hos oss som tar hand om dig om du råkar ut för en skadehändelse utomlands. Du behöver inte kontakta något försäkringsbolag i det land skadan har hänt. Om du behöver hjälp kan du ringa +46 31-725 09 30 eller mejla till fcd@renaultforsakring.se

Här kan du läsa mer vad du ska göra om du råkar ut för en skada under din bilresa utomlands.

Hjälp via vår app

Ladda gärna ner vår App så har du hjälpen med dig. I den hittar du information om vad du ska göra när det har hänt något och du kan göra din anmälan direkt via appen. Appen finns både för Iphone och för Android.

Ladda ner i App Store
Ladda ner i Google Play