Hämtar information

Ta bilen till skidsemestern

Skidsemester i fjällen är härligt och avkopplande, men resan dit kan bli stressig på grund av all trafik. Det blir lätt trångt på vägarna i Dalarna, Jämtland och Härjedalen under vinterloven enligt Vägverket. Kör försiktigt för att få en bra start på skidsemestern.

Blå Renault Kadjar åker på vinterväg

8 tips för en säkrare bil­resa

  1. Vinterrusta bilen och packa med startkablar, bogserlina, ficklampa, snöskyffel, sand eller grus, extra mössa och vantar, reflexväst och varningstriangel.
  2. Fyll på spolarvätska som tål minusgrader.
  3. Packa bilen och takboxen rätt. Kontrollera takets maxlast och var noga med att inte lasta den för tungt.
  4. Se till att du har vinterdäck med tillräckligt mönsterdjup, gärna mer än 5 mm.
  5. Planera resrutten och försök komma iväg så tidigt som möjligt.
  6. Var utvilad, ta god tid på dig och rasta ofta.
  7. Ha inte tjocka vinterkläder på dig inne i bilen. För att bilbältet ska skydda på allra bästa sätt är det viktigt att det sitter tätt mot kroppen.
  8. Anpassa hastigheten till väglaget och trafiken. Glöm inte att hålla avstånd till bilen framför. Hala vintervägar förlänger bromssträckan avsevärt.

För dig som ska på skid­semester utanför Sverige

Kolla alltid upp om det finns lokala regler som du behöver förhålla dig till. Exempel på saker som kan påverka bilresan är:

  • Dubbdäcksregler – Tyskland har till exempel dubbdäcksförbud, vilket är bra att känna till om du planerar att bila till alperna. Råder det dubbdäcksförbud använder du istället dubbfria vinterdäck och kompletterar med Autosocks, snökedjor i textil, vid behov. 
  • Vägavgifter och miljözoner – Undersök vilka eventuella vägavgifter som du behöver betala och om det krävs någon form av miljödekal till bilen. I vissa länder är det ett krav att visa hur mycket miljögifter bilmotorn släpper ut. Kör du i en miljözon utan dekal riskerar du dryga böter.

Riksförbundet M Sverige har samlat bra information för dig som planerar att bila utomlands.

Rekommendationer bila i Europa.

Kontrollera din bil­försäkring

När du tar bilen på skidresan är det viktigt att se till att du har den bilförsäkring du behöver för att slippa onödiga problem. Helförsäkring innebär att du får ersättning för skador på bilen om du till exempel kör i diket. Dessutom ingår bärgning.

Ingår hyrbil i försäkringen? Det kan vara bra att ha så att du kan köra vidare om din egen bil skadas. Hyrbil ingår i våra Tilläggspaket.

På Mina sidor kan du enkelt ändra din bilförsäkring så att du är rätt försäkrad på resan.

Logga in

Andra viktiga försäkringar på skid­resan

Din Renault Försäkring har flera fördelar och en av dem är att du får rabatt på Ifs försäkringar. Detta tack vare att Renault Försäkring är en del av If Skadeförsäkring.

Reseskyddet i din hemförsäkring kan ersätta kostnaderna för akut sjukvård i ett annat land. Om du råkar ut för en olyckshändelse i Sverige, eller om du får bestående men av olyckshändelsen, behöver du en olycksfallsförsäkring för att kunna få ekonomisk kompensation. Barn och ungdomar under 25 år behöver en barnförsäkring och vuxna behöver sjuk- och olycksfallsförsäkring.

Renault Försäkring är ett samarbete mellan RN Nordic AB, Renault Finance Nordic och If Skadeförsäkring AB (publ).